Trapné povídky - Čapek, Karel, 1890-1938
Drobné prózy, v nichž autor soustředil pozornost na věci vymykající se zdánlivě lidskému rozumu. Trapné povídky z let 1918-20 pokračují v linii filosofického zamyšlení nad dvojí tváří člověka.