Od člověka k člověku. - Čapek, Karel, 1890-1938
První ze tří svazků Čapkovy společenské publicistiky zachycuje chronologicky uspořádaný přehled článků, glos, sloupků, úvah a studií z let 1905-1925. Jako redaktor významného deníku se v té době vyjadřuje k jevům každodenního života, společenskému dění, mezilidským vztahům, národnímu životu, politickým otázkám a dalším problémům své doby.