Babička - Němcová, Božena, 1820-1862
Vrcholné dílo Boženy Němcové zachycuje autorčiny idylické vzpomínky na dětství prožité v Ratibořickém údolí na Náchodsku v první polovině 19. století. Centrem vyprávění je osobnost prosté, ale velmi moudré a laskavé venkovské ženy, které si okolí pro její životní zkušenosti velmi váží. Děj se rozvíjí od babiččina příchodu na Staré Bělidlo, kam přijela za vnuky dožít svůj život, a zachycuje každodenní události v rodině panského kočího Pankla a v celém okolí až do chvíle její smrti. Autorka spojuje vyprávění s barvitým líčením lidových zvyků a obyčejů v průběhu roku a s popisem přírodních krás okolní krajiny. Celá kniha je jedinečným obrazem života českého venkova v 1. polovině 19. století.