Básně a jiné práce - Němcová, Božena, 1820-1862
Závěrečný svazek literárních prací vydaných ve spisech B. Němcové zahrnuje kromě autorčiných veršů z počátku její literární činnosti též drobnější prózy ze života lidu českých a jižních slovanských zemí. První odd. obsahuje Básně z let 1843-46, jimiž Němcová zahájila svou literární činnost. Do 2. odd. je zařazen rukopisný zlomek novely "Urozený a neurozený". Třetí odd. tvoří Prózy ze života lidu, které se dělí na část českou, jihoslovanskou a západní. Česká část obsahuje feuilleton "Proroctví lidu" a výňatek z proroctví slepého mládence, dále 4 anekdotické práce a pohádku "Zklamaná naděje, Jihoslovanská a západní část s názvem "Z jižních zemí slovanských a Ze západních zemí obsahuje práce z let 1857-60, jež tvoří 2 větší soubory pohádek, pověstí a článků lidového rázu. 4. odd. Práce příležitostné, obsahuje nekrolog o J. Frantovi Šumavském a 2 tzv. domažlické listy. 5. odd. tvoří práce: Kávová společnost, Výklad historie, Šalamoun Heršl, Salam čili Květinomluva. Poslední odd. tvoří překlad 3 dramat (Diblík, pravzor Tartuffa, Vláda a láska). 14.12.1957