Národopisné a cestopisné obrázky z Čech - Němcová, Božena, 1820-1862
Kniha obsahuje Obrazy z okolí domažlického většinou psané jako dopisy do časopisů a novin z let 1845-48, v nichž Němcová ukazuje současný život na Chodsku, lidové zvyky...atd. Dále obsahuje sérii dopisů z jejího pobytu ve Františkových Lázních v r. 1846 zachycujících humorně a ironicky život šlechty a měšťáků, studie o životě na Slovensku a v Uhrách (1854-59). Studie jsou proloženy soudobými dopisy B.N., nebo jen jejich úryvky.