Mstitel - Doyle, Arthur Conan, 1859-1930
V první části románu se mladý dr. Watson poprvé seznamuje s excentrickým Holmesem a s obdivným úžasem asistuje jeho pátrání v případě záhadné vraždy dvou Američanů. Druhá část je klasickým, naivním romantickým příběhem.