Hřbitovní kvítí - Neruda, Jan, 1834-1891 (E-knihovna, 2011)
Neruda zobrazil osobní a společenské poměry doby, ve které žil a kterou intenzivně prožíval. Ze základních motivů lze připomenout společenskou krizi po revolučním roce 1848, spojení jednotlivce s údělem národa, i věčnou touhu po svobodě.