Král Lávra - Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 (E-knihovna, 2011)
Satirická básnická skladba z počátku 50. let 19. století, inspirovaná pohádkou o králi s oslíma ušima, navazuje na legendu o králi Midasovi a v Havlíčkově interpretaci je zastřenou, ale o to ostřejší společenskou kritikou absolutismu i monarchie.