Krysař - Dyk, Viktor, 1877-1931 (E-knihovna, 2011)
Básnická povídka inspirovaná romantickým saským motivem ze 13. století o krysaři, který očistil na žádost občanů hanzovní město Hameln od krys. Když nedostal slíbenou odměnu, odvedl za trest jeho obyvatelům děti, aby z nich založil kolonii sedmihradských Sasů. Dykův krysař je romantický hrdina s tuláckým srdcem, který odvádí celé město do zkázy jako trest za zklamání v lásce. Propast na hoře Koppel je otevřena a v ní mizí celé hanzovní město, jehož obyvatelé nepochopili hrdinovu snahu o očistu, ani velikost jeho lásky. Nakonec zmizí v propasti i krysař sám jako zosobnění lidské touhy po lásce i jako symbol věčného zklamání.