Kříž u potoka - Světlá, Karolina, 1830-1899 (E-knihovna, 2011)
Vesnický román z Podještědí, jehož dramatický půdorys tvoří místní pověst o bratrovraždě a o rodovém prokletí, přecházejícím z pokolení na pokolení. Ušlechtilým rozhodnutím provdat se do nešťastného rodu a postavit se tak nepříznivému osudu, uskutečňuje mladá vesnická dívka svou touhu dát svému životu hlubší význam. Skutečnost, že tato žena dokáže odpustit manželovi jeho nevěru i hrubost, osvobodí rod od prokletí a obnoví posléze i její manželské štěstí.