Kytice - Erben, Karel Jaromír, 1811-1870 (E-knihovna, 2011)
Básnická sbírka náležející ke klasickému fondu české poezie 19. století vyrostla z důkladného studia lidové tvorby a řeší mravní vztahy člověka k životu a osudu. Obsah sbírky tvoří názory prostého vesnického lidu na život a přírodu tak, jak se odrážejí v pradávných baladách, mýtech a pověstech. Nejčastějším motivem je láska mateřská (Poklad, Polednice, Vodník...) v různých podobách. Tam, kde Erben užívá tradičních démonických látek lidového mýtu, zřetelně proniká z nadpřirozených příběhů lidový názor na reálné lidské vztahy, lidová zkušenost a moudrost. Jeho sbírka je také poetickým a zároveň realistickým svědectvím o běžném každodenním životě vesničanů, o jejich zvycích a morálních tradicích.