Pohádka máje - Mrštík, Vilém, 1863-1912 (E-knihovna, 2011)
Nejčtenější román jednoho z bratří Mrštíků vypovídá o citovém zrání mladé dvojice. Upřímnost a čistá láska děvčete nakonec probudí lepší stránky chlapcovi povahy, donutí ho skoncovat s lehkomyslným životem a snažit se vybudovat si solidní existenci, která by mu dovolila založit rodinu.