Povídky malostranské - Neruda, Jan, 1834-1891 (E-knihovna, 2011)
Úsměvné a nevšedním kouzlem básníkova vypravěčství prostoupené povídky přibližují svérázné postavičky Malé Strany. Ze sbírky třinácti povídek z Malé Strany zaznívá nejenom autorův hluboký soucit s chudými, slabými a stále ponižovanými obyvateli nuzných malostranských příbytků, ale i odsouzení nadutých a bezcitných maloměšťáků, kteří je ponižují. Kniha je jedinečná nejen uměleckou bravurou, ale hlavně hlubokým pochopením pro nelehký osud drobných figurek svérázné pražské čtvrti, v níž Neruda dlouhá léta žil a jejíž neopakovatelnou atmosféru vykreslil s mistrovskou přesvědčivostí.