Staré pověsti české - Jirásek, Alois, 1851-1930 (E-knihovna, 2011)
Klasická kniha české literatury je mistrovským převyprávěním díla lidové fantazie a tvořivosti, kde anonymní autoři zachytili zajímavé úseky dávných českých dějin. Prostým, ale básnicky účinným jazykem vypravuje autor nejen staré zkazky o samých počátcích života na našem území, jak je zachovala lidová tradice, ale i pověsti z doby pozdější, jimiž si lid opředl začátky i další osudy křesťanství.