Písně mužů - Kipling, Rudyard, 1865-1936 (E-knihovna, 2011)
Básnická sbírka nositele Nobelovy ceny za literaturu, poprvé vydaná v roce 1936. Kiplingovy verše jsou vydávány v klasickém překladu Otokara Fischera, který antologii zároveň uspořádal. Editor se při výběru textů zaměřil na čtyři tematické okruhy, které jsou pro Kiplingovu básnickou tvorbu charakteristické: především se jedná o soužití nejrůznějších ras, námět, v němž se autor vyjádřil značně kontroverzně. Kipling totiž za všech okolností zdůrazňoval nadvládu a nadřazenost bílého člověka nad ostatními plemeny. Ve středu Kiplingova zájmu se objevila i civilizační poezie, v níž upozorňoval hlavně na neustále se vyvíjející technický pokrok. V neposlední řadě autor zpracoval i dozvuky válečných tragédií a snažil se zvýraznit i úlohu džentlmena v tehdejším světě. Do výboru je zařazena i Kiplingova nejslavnější báseň "Když...", která se stala (a to nejen ve své době) krédem mnoha představitelů v intelektuální oblasti (pod sklem svého psacího stolu ji měl třeba novinář