Tak pravil Zarathustra - Nietzsche, Friedrich, 1844-1900 (E-knihovna, 2011)
Významný německý voluntaristický filozof prostřednictvím interpretace fiktivních cest a učení perského proroka Zarathustry kritizuje morální soustavu a formuluje teorii "věčného návratu téhož". Lidská bytost není schopna plně prosadit své "chtění", neboť podléhá sociálním, politickým, náboženským a kulturním tlakům. Je proto třeba přetvořit život a otevřít nové perspektivy! Je nutno překonat tohoto nesvobodného člověka... Překonání znamená cestu "nadčlověka", který se plně identifikuje se svobodou vlastní vůle, rozumovosti a mravnosti. Nadčlověk tedy nepředstavuje stadium biologického vývoje člověka, ale schopnost překonat to, co člověka mrzačí. Osvobození od všeho co lidský duch vytvořil, tedy mimo jiné od útisku, zákona, dobra i zla, lze dosáhnout oproštěním se od historické časovosti a volbou "věčného návratu"...