Křivoklad - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836
Romantická prozaická skladba, v níž se Mácha snažil o mohutný dualismus dvou rozvrácených hrdinů - kata a krále. Nedokončený román má významné místo v české romantické próze také díky směsi grotesky a vznešenosti.