Cikáni - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836
Největší z autorových románových děl. Naplňuje jej mimo jiné démonická žárlivost, stupňovaná až ke krvelačné pomstychtivosti, cikánská romantika v rámci kokořínské krajiny, osobní prožitek z putování i závislost na byronovské psychologii.