Dívka se zlatýma očima - Balzac, Honoré de, 1799-1850 (E-knihovna, 2011)
Francouzský klasik v knize popisuje milostný vztah jako instinktivní zápas mezi mužem a ženou, který může i přes vášnivost citu a upřímnou snahu milovat a být milován, skončit tragicky. Na realistickém pozadí zahálčivého života francouzské šlechty kreslí příběh nenaplněné lásky, v němž se prolíná dramaticky vrcholící děj s autorovými úvahami o milostné strategii, kterou srovnává s vojenskou či politickou taktikou a projevuje se jako brilantní znalec a zároveň i kritik francouzské soudobé morálky.