Oživené hroby - Sabina, Karel, 1813-1877 (E-knihovna, 2011)
Nejvýznamější beletristická práce K. S., do níž se promítly jeho zkušenosti dramatika a libretisty. Pomocí krátkých epizod zde líčí osudy několika vězňů v rakouské pevnosti za Bachova režimu po r. 1848. Revolucionáři 4 národností uvažují v cele o prohrách a nadějích svého boje za svobodu. Šance spojují s Itálií, vedenou Garibaldim. Úplatky si pomohou k lepšímu zacházení, ne však ke svobodě.