Selské písně a české znělky - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (E-knihovna, 2011)
Na malé ploše se autor pokoušel zaznamenat většinou svou oblíbenou melodickou formou verš, jenž na jedné straně oslavoval statečnost a práci, na druhé byl i plný nezměrného soucitu k ponižovaným a utlačovaným. Vztah k lidové písni pak dovedl Sládka i k psaní sonetů, v nichž (podobně jako v celé své poezii) idealizoval venkov s jeho selskými tradicemi a vyzdvihoval sepětí s půdou i život v souladu s přírodou. Navíc dokázal autor podávat i přesvědčivá sdělení o životě a smrti, a to zvláště ve verších, kde rozjímal jak nad svým osobním smutkem, tak nad lidským údělem vůbec.