Mor ho! - Chalupka, Samo, 1812-1883 (Zlatý fond SME, 2007)
Obsáhlý epos, čerpající z dob římské expanze na území dnešního Slovenska, je vrcholným dílem významného představitele slovenské obrozenecko-romantické poezie.