Konec starých časů - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (E-knihovna, 2013)
Úsměvné vyprávění o tragikomických příhodách romantického, fanfarónského hrdiny - ruského emigranta Megalrogova, který je obdobou barona Prášila, ale zároveň je i trochu z rodu dona Quijota a dona Juana. Ocitáme se na venkovském zámku v době těsně po vzniku Československé republiky. Správcem je místní statkář, jenž by si zámek rád koupil. Žije zde i služebnictvo ze staré doby a rozpory mezi jejich uhlazeností a buranstvím správce vynikají stále na povrch. Jednoho dne se však na zámek dostaví nečekán a nezván hrabě Alexej. Nikdo ho nezná. Snoubí se v něm jak dvořanské způsoby, tak schopnost improvizace a uvolněnosti. Děti si hned získá, ostatní k němu zaujímají většinou negativní postoje. Ale přesto právě on na konci starých šlechtických časů přináší na zámek to nejdůstojnější rozloučení.