Amazonský proud ; Dlouhý, Široký, Bystrozraký - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (E-knihovna, 2013)
Soubor shrnuje Vančurovy mladé prózy. Amazonský proud se skládá z 14 drobných próz, žánrových obrázků a anekdot. Dále jsou to 3 větší povídky: Cesta do světa, Dlouhý, Široký a Bystrozraký a F.C.Ball, ve kterých se fantastický a satirický prvek prolíná se skutečností.