Útěk do Budína - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (E-knihovna, 2013)
Román o milostném příběhu pražské studentky Jany je přesvědčivým obrazem měšťácké společnosti 20.let. Jana, dcera z měšťácké rodiny, se zamiluje do Tomáše, syna slovenského statkáře a uteče s ním. Provdá se a žije na statku svého tchána. Rodina se dostává do finančních potíží, musí opustit statek a zároveň se Tomáš své ženě odcizuje a je jí nevěrný. Jana se vrací do Prahy a ke studiu. Prostřednictvím svých příbuzných obstará zaměstnání pro Tomáše, ale ten se nedokáže vyrovnat s novými podmínkami. Dochází k rozchodu a Tomáš končí sebevraždou.