Občan don Quijote a jiné prózy - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (E-knihovna, 2013)
Závěrečný svazek spisů Vladislava Vančury, vydaný roku 1961, obsahuje povětšinou povídky, jež autor napsal ke konci života, zlomky nedokončených větších prací a filmových libret. Úvodní povídka vznikla jako politicky aktuální protest proti režimu frankistického Španělska. Další povídky jsou ukázkou z povídkového cyklu se soudobými náměty z různých společenských prostředí, dále jsou tu dvě filmové povídky: Výstřel a Začátek povídky zvané Gilotina. V závěru najdeme veselou pohádku Kubula a Kuba Kubikula.