Tři řeky - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (E-knihovna, 2013)
Román zobrazuje růst selského chlapce, studenta filozofie Jana Kostky v revolučního bojovníka. Děj se odehrává v české vesnici a v Rusku za revoluce. Tvoří básnický protějšek k trilogii Karla Nového - Železný kruh. Sleduje životní příběhy benešovského studenta Jana Kostky, jeho válečné osudy, kdy je zajatcem. Po ukončení revoluce se začíná dívat i na situaci doma jinýma očima a vrací se k otci.