Milá sedmi loupežníků - Dyk, Viktor, 1877-1931 (E-knihovna, 2013)
Lyrickoepická balada s typicky romantickým námětem lásky a zrady. Obsáhlá balada, tvořená převážně monology svých hrdinů, nese výrazné prvky romantismu a anarchismu. Symbolická postava svobodomyslné dívky žije uprostřed skupiny lesních loupežníků. Jejich vztah má pevná pravidla a stabilitu, ale jen do chvíle, než loupežníci zabijí prodejného kněze a mladého poutníka, v němž jejich "milá" nalezla zalíbení.