Mé město - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Cyklus téměř deseti básnických obrazů, který je inspirován autorovým rodným městem - Kutnou Horou. Básnický cyklus "Mé město", napsaný roku 1940, Jiři Orten koncipoval jako doprovodný text k fotografiím svého spolužáka Otty Reinera. Vzniklo tak několik veršů, z nichž lze i dnes rozpoznat Ortenův vřelý vztah k historickému městu, v němž talentovaný básník prožil své dětství. V Ortenových textech ožívají dobové pohlednice Kutné Hory, na nichž je v pastelových básnických barvách zobrazeno náměstí plné bryček, kostel svatého Jakuba nebo atmosféra uvnitř dominantní kutnohorské stavby, jíž je chrám zasvěcený patronce horníků Barboře. Objevuje se zde i motiv kamenné kašny a morového sloupu, na straně druhé pak i ohlédnutí za novinářem Karlem Havlíčkem, který v Kutné Hoře několik let působil.