Čítanka jaro - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Básnická prvotina významného českého básníka první poloviny dvacátého století, poprvé vydaná roku 1939. V době nastupujícího německého fašismu již Jiří Orten pro svůj židovský původ nemohl publikovat své verše pod vlastním jménem a z tohoto důvodu vydal svůj první cyklus veršů pod pseudonymem Karel Jílek. Už v této jeho vyzrálé první samostatné sbírce se objevují témata, která se stala trvalou spoučástí i následující básníkovy tvorby. Je to především pohled na dětský svět již ovšem jakýmsi zastřeným, až bolestným pohledem, harmonický vztah s matkou i existenciální úzkosti a obavy. Ortenovy pocity jsou často konfrontovány ve zcela opačných tónech a protikladech, jakými jsou třeba vedle sebe postavené pojmy dobra a zla, víry a beznaděje nebo touhy po čisté lásce, která ovšem nedojde svého naplnění a končí rozchodem.