Cesta k mrazu - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Sbírka veršů významného českého básníka první poloviny dvacátého století, kterou autor poprvé uveřejnil roku 1940 pod pseudonymem Karel Jílek. Roku 1940 tak jako ostatní autoři židovského původu byl Jiří Orten vystaven zákazu publikování a tak své první dvě sbírky vydal v nakladatelství Václava Petra pod pseudonymem Karel Jílek. "Cesta k mrazu" se objevila rok po Ortenově prvotině "Čítanka jaro" a byly v ní shromážděny verše, které na Ortenův předcházející opus svou formou i obsahem přímo navazovaly. Ve dvou oddílech jsou zde skloňovány základní témata Ortenovy tvorby, mezi něž patří osamocení, stesk či předtuchy neodvratného příchodu smrti. Hned v úvodní básní zpracoval Orten například smutný obraz pozdního a dohasínajícího léta, jinde zase elegicky vyslovuje obavu, že nebude již žíti a v dalším verši motiv přilétajícího havrana už jakoby předznamenává nástup tmy, která pohltí svět. Orten bolestně a se zármutkem sleduje události, které se kolem něho odehrávají: v samotné titulní básni pak předpovídá a kreslí hořký obraz svého