Scestí - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Sbírka veršů tragicky a předčasně zesnulého vynikajícího českého básníka první poloviny dvacátého století, která vznikala v průběhu čtyřicátých let. Když Jiří Orten dokončil během nacistické okupace uplné znění této sbírky a připravil ho k tisku, tušil, že se jejího vydání již nedočká. Bránila tomu rasová perzekuce, která byla uvalena na všechny autory židovského původu a tak soubor těchto veršů byl pak skutečně poprvé publikován v poválečné době roku 1947, kdy od básníkovy tragické smrti uplynulo již šest let. Ortenovy verše tentokrát jakoby opouštějí svůj vyhraněný melodický tvar a stávají se tváří v tvář nepříznivému a krutému času dramatickým leporelem se smutnými a bolestnými obrazy. Nepochopitelnost světa, která ukazuje svou nelítostnou podobu, bezradnost a pocit marnosti jsou následovány prožitky autorovy bezútěšné situace, v níž se již zjevuje předtucha blízké a neodvratné smrti.