Toník a Mařenka - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Poetický román tragické dětské lásky patří k Ortenovým prozaickým juveniliím významného básníka. Román, inspirovaný autorovým dětstvím v Kutné Hoře, vypráví osobitým poeticky meditativním jazykem příběh chlapce Toníka, jeho ukrývané lásky ke křehké Mařence i zrání pod vlivem tajemného "věžníka". Próza je svébytnou reflexí dětství, jeho citlivosti, trápení a lehkomyslnosti i okamžiků, kdy se dětství začíná ztrácet.