Záznam snu ; Eta, Eta, žlutí ptáci ; Malá víra - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2014)
Dvě prózy, uvedené krátkým záznamem snu, jehož motivy rozvíjejí, jsou zajímavým svědectvím o vnitřním světě výrazného básníka. Úvodní záznam ze dne 16.12.1938 představuje chaotický a zneklidňující sen o přicházející smršti plné žluté barvy, dorážejících zobáků, hrůzy a přetrvávajícího zmaru. Fragment "Eta, Eta, žlutí ptáci" měl být úvodem zamýšleného románu a motivy řečeného snu jsou v něm rozvíjeny a stávají se východisky pro další volné asociace a symbolické vize. Próza "Malá víra" využívá týchž motivů a je volným řetězením vyprávění, snových situací, reflexí, introspekcí, úvah a drobných dějů bez příčinné souvislosti, jejichž jednotícím tónem je existenciální úzkost, strach z přicházejícího, nejistota a neukotvenost básníka, jemuž nadcházející budoucnost neslibovala nic dobrého.