Zlatý chrobák - Poe, Edgar Allan, 1809-1849 (E-knihovna, 2013)
Slavná fantasticko-dobrodružná povídka amerického romantického klasika, v níž pradávný artefakt - zlatá soška chrobáka - vede přes komplikované šifry až k nálezu pirátského pokladu. Překlad Vácslava Černého z konce 19. století.