Z Čech až na konec světa - Jirásek, Alois, 1851-1930 (E-knihovna, 2013)
Vyprávění o diplomatické cestě, kterou podnikl za vlády Jiřího z Poděbrad pan Lev z Rožmitálu se svou družinou do západní a jižní Evropy. Členové výpravy poznávají četné země a města a poznávají četná dobrodružství. Podkladem pro cestopisný román klasika české historické prózy byly skutečné zápisky účastníka výpravy Václava Šaška z Bířkova v latinském vyd. z r. 1577. Z Šaškova díla použil Jirásek i fragment názvu.