Rájem i peklem - Batlička, Otakar, 1895-1942 (E-knihovna, 2013)
Novela o dobrodružné výpravě do brazilských pralesů představuje klasickou ukázku předválečné přímočaré dobrodružné četby, určené především mládeži. Delší dobrodružná povídka Rájem i peklem vypráví o příhodách kanadské výpravy, která v brazilských pralesích hledá naleziště vzácných nerostů. Bojuje přitom s divokou přírodou, s nepřáteli bílé i snědé pleti a především s nástrahami, které do jejich cesty klade jistý bohatý plantážník.