Pro děti – knížka naslouchajícím - Orten, Jiří, 1919-1941 (E-knihovna, 2013)
Knížka lyricky stylizovaných pohádek, které Jiří Orten psal souběžně se svými prvními básnickými pokusy. Osm pohádek, adresovaných dvěma dětem - Jiřímu a Marii - se vyznačuje lyrickými, symbolickými náměty a básnivým jazykem, jímž se texty místy blíží žánru básní v próze. Orten je napsal pod přiznaným vlivem francouzského křesťanského básníka Francise Jammese. Devátá kapitola je stylizována jako deníkové zápisky, v nichž se už dospělý Jiří (adresát pohádek) ohlíží za svým dávno zemřelým otcem - jejich autorem.