Nejvíc plivanců je na střídačce hokejistů - Špecián, Filip, 1978- (E-knihovna, 2014)
Samostatná básnická prvotina současného mosteckého autora obsahuje verše, které reagují na nejrůznější podoby a tvary současného života. Špeciánovy texty hledají náměty především v pozorování drobných epizod, v útržcích rozhovorů, jež jsou někde zaslechnuty, v řeči či příhodách lidí, jež denně potkáváme. Autor rovněž kriticky vnímá až přetechnizovanou tvář současného světa, v jejímž důsledku nastupuje odcizení, citová absence i neschopnost komunikace. Ve Špeciánově pojetí se ovšem nehroutí pouze emocionální vazby, ale i logické zákonitosti. A tak zdánlivě absurdní tvrzení, obsažené v titulu, náhle začíná mít své opodstatnění, neboť nejen na střídačce hokejistů, ale vlastně všude se bude nacházet stále více a více jedinců, kterým život nepřinese uspokojení a jejichž rezignace či znechucení s daným stavem věcí se projeví jen tím, že "plivou, i když plivat nechtějí."