Úsměv barakudy - Hermannová, Bohumila, 1947- (E-knihovna, 2014)
Psychologická novela české autorky, jejíž autobiografická vypravěčka se po smrti blízkého člověka ohlíží za svým životem. Ztráta blízkého člověka je pro vypravěčku příležitostí, aby se ohlédla za svým bohatým životem od šťastných i dramatických zážitků dětství přes budování vlastního domova a rodiny až po dlouholetou práci ve školství. Svůj život bilancuje bez příkras, ale i bez hořkosti a ve vzpomínkách nachází sílu pokračovat.