Ohnivý drak : román z války : I - Medek, Rudolf, 1890-1940 (E-knihovna, 2014)
První část románové pentalogie "Anabáze", kterou český autor, známý především svou beletristickou tvorbou o československých legiích, napsal a poprvé vydal roku 1921. Medková rozsáhlá románová kronika se především soustředila na to, aby podala obraz o tom, za jakých podmínek došlo k vytvoření nového československého státu. Podle autora se na jeho vzniku silně podílela i činnost legionářů, kterým věnuje ve svém díle nemalou pozornost. V této první části své pentalogie sleduje Medek hlavně okolnosti, jež měly vliv na vytvoření atmosféry před první světovou válkou i krátce po jejím vypuknutí. Všímá si například, jak se formují postoje proti rakousko-uherské monarchii. V tomto příběhu tyto nekompromisní názory zaujímá okruh přátel sdružených kolem pražského spisovatele Budecia nebo čeští bratři působící v Orlických horách.