Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestyny… - Prefát z Vlkanova, Oldřich, 1523-1565 (E-knihovna, 2014)
Starý český cestopis Oldřicha Prefáta z Vlkanova, který vyšel tiskem poprvé v r. 1563. Text zaznamenává cestu, kterou autor vykonal roku 1546 do Benátek a dále do Svaté země. Zde navštívil Prefát místa, na nichž se odehrávaly děje Nového zákona.