Sedm let v Jižní Africe : příhody, výzkumy a lovy na cestách mých od polí diamantových až k řece Zambesi. - Holub, Emil, 1847-1902 (E-knihovna, 2014)
První díl rozsáhlého cestopisu, v němž dr. Emil Holub barvitě popsal své zkušenosti a příhody z dlouhodobého pobytu v na jihu afrického kontinentu v letech 1872-1879.