Příhody Václava Vratislava z Mitrovic - Vratislav z Mitrovic, Václav, 1576-1635 (E-knihovna, 2014)
Vyprávění, v němž autor – český šlechtic Václav Vratislav z Mitrovic – literárně zpracoval své zkušenosti z cesty císařského poselstva do Cařihradu i zážitky z pobytu v tureckých žalářích. Významné dílo starší české literatury.