Kámen a bolest - Schulz, Karel, 1899-1943 (E-knihovna, 2014)
Rozsáhlý fragment románu se pokouší zobrazit tvůrčí zápas a nevšední životní osudy jednoho z velikánů italské renesance, malíře a sochaře Michelangela Buonarrotiho. V chaosu dobového společenského života na přelomu 15. a 16. století, kdy církev bojovala o moc a vládu nad světem a Itálie se zmítala v krvi a násilí, musel geniální umělec tvrdě zápasit o podstatu své tvorby a těžce svou životní pravdu probojovávat, třeba za cenu hořkých osobních obětí. A právě z tohoto nesmírného úsilí, z touhy vymanit se z osidel zjitřené doby silným uměleckým činem, vyrůstá v autorově pojetí nadčasová osobnost Michelangelova, obdivovaná desítkami následujících generací.