Tristium Vindobona - Machar, Josef Svatopluk, 1864-1942 (E-knihovna, 2014)
Básnická obžaloba stagnujícího veřejného života Čechů v Rakousko-Uhersku přelomu 19. a 20. století vešla do klasického fondu české literatury. Ovidiovy Tristie z vyhnanství u Černého moře zřejmě stály při zrodu této sbírky. Stejně jako Ovidius ve svých Tristiích vyzpíval svou touhu po Římu, tak Machar v podobném vyhnanství ve Vídni, v Tristium Vindobona vyjádřil svůj bolestný vztah k rodné zemi.