Zde by měly kvést růže... - Machar, Josef Svatopluk, 1864-1942 (E-knihovna, 2015)
Cyklus epických veršů o tragických ženských osudech z díla jednoho z prvních tvůrců a představitelů české moderní poezie. Cyklus "Zde by měly kvést růže" napsal Machar v letech 1891-1894 a pokusil se v něm v epicky podaných básních zachytit příběhy žen, které se stávají obětí tehdejší morálky a etiky. Machar vyjadřuje jejich sny a naděje, jež však nemají žádnou šanci na uskutečnění, neboť v mnohém překračují rámec společenských zvyklostí, které v tomto čase formovaly ženu jako pasivní bytost, jež musí vůči mužům být v nerovnoprávném a podřízeném postavení.