Zlata Ibrahimovics dagbok - Oravsky, Vladimir, 1947- (PB ord & bild, 2014)
Příběh dívky z uprchlické rodiny, která se snaží integrovat do švédské společnosti. 13letá Zlata Ibrahimovičová prchá s rodiči před válkou v Kosovu a doufá, že ve Švédsku budou moci žít v míru. Ukáže se ovšem, že pobyt v zemi je daleko složitější, než si rodina představovala, a nakonec se mění spíše v noční můru... Klasické vyprávění se prolíná s úryvky z dívčina deníku. Knihu lze číst jako příběh o tom, jak je těžké zvyknout si na život v jiné zemi, ale také jako kritiku přístupu švédských institucí k uprchlíkům. Přestože pojednává spíše o traumatických zážitcích, je napsaná velice citlivě a s vtipem. (Dívčino jméno je samozřejmě narážkou na slavného fotbalistu Zlatana Ibrahimoviče. Postižený chlapec, který hrdinku pronásleduje, se zase "náhodou" jmenuje Göran Persson, tedy stejně jako tehdejší švédský premiér.)