Fran Astrid till Lindgren : roman - Oravsky, Vladimir, 1947- (FramSteget Bokförlag, 2014)
Román švédského autora slovenského původu zpracovává období z mládí slavné spisovatelky Astrid Lindgrenové, kdy měla v Kodani nemanželské dítě. V letech 1926-1929 ještě Astrid Lindgrenová zdaleka nebyla onou světoznámou autorkou knih pro děti. Zato měla nemanželské dítě s šéfredaktorem místních novin ve Vimmerby, což bylo tehdy zcela nepřijatelné. Musela kvůli tomu odejít z domova a syn Lars navíc prvních několik let vyrůstal v pěstounské rodině, protože ho Lindgrenová nemohla uživit. Autor považuje právo toto období za rozhodující pro formování slavné spisovatelky. Knihu se ve Švédsku dlouho nedařilo vydat, protože tomu pravděpodobně v zákulisí bránili příbuzní Lindgrenové, kterým připadala příliš skandální. Nakonec ale byla velice úspěšná a dočkala se i několika překladů.