Magdalena - Machar, Josef Svatopluk, 1864-1942 (E-knihovna, 2015)
Román ve verších významného prozaika, básníka, novináře a jednoho ze zakladatelů České moderny, který vznikl během autorova vídeňského pobytu a poprvé byl publikovaný roku 1893. Hlavní hrdinka románu se sice jmenuje Lucy, vše ale nasvědčuje tomu, že se zde autor nechal inspirovat slavnou biblickou postavou Marií Magdalenou, která se objevuje v titulu této skladby. Podobně jako Magdalena i Lucy vykonává nejstarší řemeslo na světě, k němuž byla donucena svým otcem, jenž pro nadměrné požívání alkoholu musel opustit učitelskou dráhu. Lucy se tak dostává do místního vykřičeného domu, ale téměř vše, co vydělá, jí otec zabavuje. V tomto prostředí se Lucy seznámí s Jiřím, typickým představitelem zámožné měšťanské třídy, který žije velmi pohodlným a záhalčivým stylem. Jiřího Lucy zaujme jak krásou, tak i nešťastným osudem. Snaží se jí proto pomoci a podaří se mu s ní z nevěstince odejít. Hapyend se však nekoná, neboť spolu s Lucy a Jiřím kráčí na nové cestě i její pověst prostitutky, cejch padlé ženy, který je pro tehdejší patricijské vrstvy zcela nepřijatelný. Toto